Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - lekkie jak mus, bez mąki!

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - lekkie jak mus, bez mąki!

Jesienią, gdy pada, drży i w ogóle bywa nieprzyjemnie można sięgać po czekoladowe pocieszenie. Jednak każda tabliczka może mieć różnorodne oblicze, bo to w naszych rękach jest jej przemiana. W tym przepisie czekoladę roztopimy i upieczemy ją w kąpieli wodnej - z czego wyjdzie nam czekoladowe ciasto, lekkie, niczym mus. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto czekoladowe, lekkie jak mus – bez mąki. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego ciasta czekoladowego, lekkiego jak mus – bez mąki!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego ciasta czekoladowego lekkiego, jak mus – bez mąki to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 350 gram gorzkiej czekolady, osiem jajek, 180 gram masła, 150 gram cukru (najlepiej muskavado) oraz szczypta soli. Aby przygotować krem do ciasta będziesz potrzebować takich składników jak: 100 gram białej czekolady, 120 mililitrów pulpy z marakui, jedna łyżeczka żelatyny do ciast, 150 mililitrów śmietany 30 lub 36% oraz 250 gram malin.

Sposób przygotowania pysznego ciasta czekoladowego, lekkiego jak mus – bez mąki!

Najpierw musisz w garnku roztopić masło, do ciepłego dodać posiekaną czekoladę, wymieszaj je, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Następnie zostaw do przestygnięcia, a w tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z solą, a jajka utrzyj na puszysty krem z cukrem. Potem, gdy krem będzie gęsty, możesz wlać powoli czekoladę z masłem i ubić ponownie. Do kremu dodaj 2 łyżki białek i delikatnie wymieszaj. Na końcu wlej pozostałą pianę i ponownie wmieszaj do masy czekoladowej. Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a zewnątrz owiń ją folią aluminiową oraz większe od tortownicy naczynie żaroodporne wypełnij do połowy wodą. Gdy to zrobisz to włóż do niego tortownicę, bo ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Do tortownicy przelej ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz około 50 minut. Potem gotowe ciasto wystudź i wyjmij z formy. W czasie, gdy ciasto stygnie, zrób krem. Ciasto pyszne jest też oprószone cukrem pudrem lub z ubitą śmietaną.

Aby zrobić krem musisz śmietanę podgrzać, do gorącej dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Potem trzeba krem połączyć z pulpą z marakui, żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody, wlać do masy. Po czym dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia, zimny krem schłodzić w lodówce przez co najmniej trzy godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzony krem zmiksować na puszystą masę. Na koniec udekorować nim wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta. I gotowe! Smacznego!

Uwielbiamy słodycze - jeżeli Ty też, to znajdziesz u nas wiele ciekawostek, pomysłów i przepisów na słodycze. Zapraszamy do czytania!

ul. Reformacka 8/22, 35-026 Rzeszów

612 551 461

kontakt@kulinarny-swiat.pl